A është teknologjia 5G e keqe për shëndetin tonë?

18 دی 1401
0 نظر

A është teknologjia 5G e keqe për shëndetin tonë?

Por disa ekspertë nuk pajtohen fort.

Termi 5G i referohet gjeneratës së pestë të teknologjisë celulare. Me premtime për shfletim më të shpejtë, transmetim dhe shpejtësi shkarkimi, si dhe lidhje më të mirë, 5G mund të duket si një evolucion natyror për shoqërinë tonë gjithnjë e më të mbështetur nga teknologjia.

Por përtej na lejuar të transmetojmë filmat më të fundit, 5G është krijuar për të rritur kapacitetin dhe për të zvogëluar vonesën, që është koha që kërkon që pajisjet të komunikojnë me njëri -tjetrin.

Për aplikime të integruara, të tilla si robotika, veturat që drejtojnë vetë-drejtimin dhe pajisjet mjekësore, këto ndryshime do të luajnë një pjesë të madhe në atë se sa shpejt ne adoptojmë teknologji në jetën tonë të përditshme.

Rrjeti kryesor i teknologjisë 5G do të jetë përdorimi i brezave me frekuencë më të lartë, pikërisht në të gjithë spektrin e radiofrekuencës.

Në Shtetet e Bashkuara, Komisioni Federal i Komunikimeve ka dalë në ankand jashtë gjerësisë së bandës – 28 Gigahertz (GHz) – që do të formojë rrjetin 5G, me ankande të bandës më të lartë të planifikuar për më vonë këtë vit.

Por çfarë ka të bëjë 5G me shëndetin tonë?

Në këtë qendër të vëmendjes, ne shikojmë se çfarë është rrezatimi elektromagnetik, si mund të ndikojë në shëndetin tonë, polemikat rreth rrjeteve të radiofrekuencës dhe çfarë do të thotë kjo për ardhjen e teknologjisë 5G.

isfarë është rrezatimi elektromagnetik?

Një fushë elektromagnetike (EMF) është një fushë e energjisë që rezulton nga rrezatimi elektromagnetik, një formë e energjisë që ndodh si rezultat i rrjedhës së energjisë elektrike.

Fushat elektrike ekzistojnë kudo që ka linja energjie ose dalje, pavarësisht nëse energjia elektrike është e ndezur apo jo. Fushat magnetike krijohen vetëm kur rrymat elektrike rrjedhin. Së bashku, këto prodhojnë EMF.

Rrezatimi elektromagnetik ekziston si një spektër i gjatësive dhe frekuencave të ndryshme të valëve, të cilat maten në Hertz (Hz). Ky term tregon numrin e cikleve për sekondë.

Linjat e energjisë funksionojnë midis 50 dhe 60 Hz, që është në fundin e poshtëm të spektrit. Këto valë me frekuencë të ulët, së bashku me valët e radios, mikrovalët, rrezatimin infra të kuqe, dritën e dukshme dhe disa nga spektri ultravjollcë-të cilat na çojnë në megahertz (MHz), GHz, dhe spektër terahertz-përbëjnë atë që njihet si rrezatimi jonionizues .

Mbi këtë gënjej spektrin petahertz dhe exahertz, të cilat përfshijnë rrezet X dhe rrezet gama. Këto janë lloje të rrezatimit jonizues, që do të thotë se ato mbajnë energji të mjaftueshme për të copëtuar molekulat dhe për të shkaktuar dëme të konsiderueshme në trupin e njeriut.

EMF-të e radiofrekuencës (RF-EMF) përfshijnë të gjitha gjatësitë e valëve nga 30 kilohertz në 300 GHz.

Për publikun e gjerë, ekspozimi https://harmoniqhealth.com/al/ ndaj RF-EMF është kryesisht nga pajisjet dore, të tilla si telefonat celularë dhe tabletat, si dhe nga stacionet e bazës së telefonit celular, aplikacionet mjekësore dhe antenat TV.

Efekti biologjik më i vendosur i RF-EMF është ngrohja. Doza të larta të RF-EMF mund të çojnë në një rritje të temperaturës së indeve të ekspozuara, duke çuar në djegie dhe dëme të tjera.

Por pajisjet e lëvizshme lëshojnë RF-EMF në nivele të ulëta. Nëse kjo është një shkak për shqetësim është çështje e debatit të vazhdueshëm, të mbretëruar nga ardhja e 5G.

valët e radiofrekuencës ‘ndoshta kancerogjene ndaj njerëzve’

Në vitin 2011, 30 shkencëtarë ndërkombëtarë, të cilët janë pjesë e grupit të punës të Agjencisë Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC), u takuan në Vlerësoni rrezikun e zhvillimit të kancerit si rezultat i ekspozimit ndaj RF-EMF.

Grupi i Punës publikoi një përmbledhje të gjetjeve të tyre në Onkologjinë Lancet.

Shkencëtarët shikuan një studim në grup dhe pesë studime të kontrollit të rasteve te njerëzit, secila prej të cilave ishte krijuar për të hetuar nëse ekziston një lidhje midis përdorimit të telefonit celular dhe gliomës, një kancer i sistemit nervor qendror.

Ekipi arriti në përfundimin se, bazuar në studimet e cilësisë më të lartë, "një interpretim kauzal midis ekspozimit të telefonit celular RF-EMF dhe glioma është i mundur." Studime më të vogla mbështetën një përfundim të ngjashëm për neuromën akustike, por provat nuk ishin bindëse për llojet e tjera të kancerit.

Ekipi gjithashtu shikoi mbi 40 studime që kishin përdorur minjtë dhe minjtë.

Në funksion të provave të kufizuara te njerëzit dhe kafshët eksperimentale, grupi i punës i klasifikoi RF-EMF-të si "ndoshta kancerogjene për njerëzit (Grupi 2B)". "Ky vlerësim u mbështet nga një shumicë e madhe e anëtarëve të grupit të punës," ata shkruajnë në letër.

Për krahasim, grupi 2B gjithashtu përmban ekstrakt të gjetheve të tërë aloe vera, tymosjen e shterit të motorit të benzinës, dhe perimet turshi, si dhe ilaçe si kontraceptivët vetëm me progesteron, oxazepam dhe sulfasalazine. >

IARC është pjesë e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH). Megjithatë, OBSH është duke ndërmarrë një "vlerësim të rrezikut shëndetësor të shëndetit të [RF-EMFS], që do të botohet si një monografi në serinë e kritereve të shëndetit të mjedisit."

Projekti Ndërkombëtar EMF, i themeluar në vitin 1996, është përgjegjës për këtë vlerësim.

Sipas broshurës ndërkombëtare të projektit EMF:

"Projekti mbikëqyret nga një komitet këshillues i përbërë nga përfaqësues të tetë organizatave ndërkombëtare, tetë institucione të pavarura shkencore dhe më shumë se 50 qeveri kombëtare , duke siguruar një perspektivë globale. Puna shkencore zhvillohet në bashkëpunim me Komisionin Ndërkombëtar për Mbrojtjen e Rrezatimit jo-jonizues (ICNIRP). Të gjitha aktivitetet koordinohen dhe lehtësohen nga Sekretariati i OBSH -së. "

Rezultatet e projektit nuk janë publikuar ende.

Aktualisht, OBSH deklaron se "deri më tani, nuk janë konfirmuar efekte të pafavorshme shëndetësore nga niveli i ulët, ekspozimi afatgjatë ndaj radiofrekuencës ose fushave të frekuencës së energjisë, por shkencëtarët po vazhdojnë në mënyrë aktive të hulumtojnë këtë fushë."

Në Sh.B.A, Komisioni Federal i Komunikimeve thotë se "në nivele relativisht të ulëta të ekspozimit ndaj rrezatimit RF – d.m.th., nivele më të ulëta se ato që do të prodhonin ngrohje të konsiderueshme – prova për prodhimin e efekteve të dëmshme biologjike është e paqartë dhe i paprovuar ”.

Cila është polemika? >

Në një artikull të vitit 2017 në Gazetën Ndërkombëtare të Onkologjisë, ai shpjegon se disa anëtarë të grupit thelbësor të projektit EMF janë gjithashtu të lidhur me ICNIRP, një organizatë që ai e përshkruan si "një OJQ të industrisë."

"Të jesh anëtar i ICNIRP është një konflikt interesi në vlerësimin shkencor të rreziqeve shëndetësore nga rrezatimi RF përmes lidhjeve me ushtrinë dhe industrinë," shkruan Dr. Hadrell. "Kjo është veçanërisht e vërtetë, pasi udhëzimet e ICNIRP kanë një rëndësi të madhe për industrinë me ndikim telekomunikacion, ushtarak dhe energji elektrike."

Raporti Bioinitiativ, i lëshuar nga 29 ekspertë mjekësorë dhe shkencorë – nga të cilët Dr. Hardell është një – thotë se "bioefektet janë krijuar qartë dhe ndodhin në nivele shumë të ulëta të ekspozimit ndaj [EMFS] dhe rrezatimit radiofrekuencë. "

Raporti, një pjesë e të cilave u azhurnua në fillim të këtij viti, nxjerr në pah lidhjet me dëmtimin e ADN -së, stresin oksidativ, neurotoksicitetin, kancerogjenitetin, morfologjinë e spermës dhe fetusin, të porsalindurit dhe zhvillimin e hershëm të jetës. Ata gjithashtu propozojnë një lidhje midis ekspozimit RF-EMF dhe një rrezik më të lartë të zhvillimit të çrregullimit të spektrit të autizmit.

Grupi u bën thirrje qeverive dhe agjencive shëndetësore të krijojnë kufij të rinj të sigurisë për të mbrojtur publikun.

dofarë thonë studimet e fundit për rrezikun e kancerit?

Shkrimi në Gazetën Ndërkombëtare të Higjienës dhe Shëndetit të Mjedisit, Dr. Agostino di Ciaula nga Divizioni i Mjekësisë së Brendshme në Spitalin e Bisceglie, në Itali, shqyrtoi studimet e fundit mbi efektin e RF-EMFS në Njerëzit, kafshët dhe mikrobet.

Në artikullin e tij, ai shkruan, "Dëshmitë në lidhje me vetitë biologjike të RF-EMF janë akumuluar në mënyrë progresive dhe, megjithëse ato janë në ndonjë rast akoma paraprake ose të diskutueshme, tregojnë qartë për ekzistencën e ndërveprimeve shumëplanëshe midis të larta -Frekuenca EMF dhe sistemet biologjike dhe mundësia e efekteve onkologjike dhe jo-onkologjike (kryesisht riprodhuese, metabolike, neurologjike, mikrobiologjike). "

"Efektet biologjike janë regjistruar gjithashtu në nivelet e ekspozimit nën kufijtë rregullatorë, duke çuar në dyshime në rritje për sigurinë e vërtetë të standardeve të ICNIRP të punësuar aktualisht," vazhdon ai.

“Studime të mëtejshme eksperimentale dhe epidemiologjike janë urgjentisht të nevojshme për të eksploruar më mirë dhe plotësisht efektet shëndetësore të shkaktuara te njerëzit nga ekspozimi ndaj frekuencave gjenerike ose specifike […] RF-EMF në grupmoshat e ndryshme dhe me rritje Dendësia e ekspozimit. " >

Një studim i programit kombëtar të toksikologjisë nga Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore e Sh.B.A -së shikoi nivele të larta të ekspozimit në 900 MHz. Ekipi gjeti "prova të qarta të tumoreve në zemrat e minjve meshkuj", "disa prova të tumoreve në trurin e minjve meshkuj" dhe "disa prova të tumoreve në gjëndrat mbiveshkore të minjve meshkuj".

Studimi i dytë, i botuar në revistën Mjedisi Research nga një grup studiuesish nga Qendra e Kërkimit të Kancerit Cesare Maltoni, në Institutin Ramazzini, në Bolonjë, Itali, gjetën një rritje të tumoreve në zemër në minjtë i ekspozuar ndaj një ekuivalenti RF-EMF të një stacioni bazë 1.8-GHz.

"Në përgjithësi, bazuar në konsideratat e përshkruara më poshtë, ICNIRP konkludon se këto studime nuk ofrojnë një bazë të besueshme për rishikimin e udhëzimeve ekzistuese të ekspozimit të radiofrekuencës," shkruan ICNIRP.

duke lëvizur nga 4g në 5g

Arritja e rrjetit 5G premton të përmirësojë lidhjen. Whatfarë do të thotë, në realitet, është mbulimi më i gjerë dhe gjerësia e bandës për të lejuar që shumica e të dhënave tona të udhëtojnë nga A në B.

për të ndërtuar rrjete në fundin më të lartë të spektrit RF-EMF, Baza e Re Stacionet, ose qelizat e vogla, do të shfaqen në të gjithë globin.

Arsyeja që qëndron pas kësaj është se valët e radios me frekuencë të lartë kanë një gamë më të shkurtër se valët me frekuencë më të ulët. Qelizat e vogla që do të lejojnë që të dhënat të udhëtojnë në distanca relativisht të shkurtra do të përbëjnë një pjesë kryesore të rrjetit 5G, veçanërisht në zonat e përdorimit të dendur të rrjetit.

Por ndërsa jeta jonë mund të transformohet me anë të shfletimit më të shpejtë, aplikacioneve të integruara të shëndetit, makina pa shofer dhe lidhje të jetës reale në të gjithë "Internetin e Gjërave", do të bëjë kjo një ndikim të rëndësishëm në sasitë e RF-EMF që ne jemi të ekspozuar?

Përgjigja e shkurtër është, askush nuk e di me të vërtetë. Shkrimi në kufijtë në shëndetin publik në fillim të këtij muaji, një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë, përfshirë Dr. Hardell, komentojnë mbi rreziqet e mundshme të teknologjisë 5G.

"Rrezatimi me frekuencë më të lartë (gjatësi vale më e shkurtër) e shoqëruar me 5G nuk depërton në trup aq thellë sa frekuencat nga teknologjitë më të vjetra, megjithëse efektet e tij mund të jenë sistemike," shpjegojnë ato.

"Gama dhe madhësia e ndikimeve të mundshme të teknologjive 5G janë nën hulumtim, megjithëse rezultate të rëndësishme biologjike janë raportuar me ekspozimin e gjatësisë së valës milimetër. Këto përfshijnë stresin oksidativ dhe shprehjen e ndryshuar të gjenit, efektet në lëkurë dhe efektet sistemike, siç është në funksionin imunitar, ”vazhdojnë autorët.

Ekipet bëjnë disa rekomandime, të cilat përfshijnë testimin më rigoroz dhe mbledhjen e të dhënave për të identifikuar lidhjet midis ekspozimit RF-EMF dhe rezultateve të shëndetit, shkëmbimin e informacionit për rrezikun shëndetësor me përdoruesit dhe kufizimin e ekspozimit në nën-16 vjeç. Pika e fundit në listën e tyre thotë si vijon:

“Kullat e qelizave duhet të distancohen nga shtëpitë, qendrat e kujdesit ditor, shkollat dhe vendet e frekuentuara nga gratë shtatzëna, burrat që dëshirojnë të babanë fëmijë të shëndetshëm dhe të rinjtë. "

në fund të fundit

Sigurisht që ka prova që lidh ekspozimin RF-EMF me një rritje të vogël të rrezikut të zhvillimit të kancereve të caktuara dhe rezultateve të tjera të pafavorshme shëndetësore.

Por juria është ende jashtë se sa serioze një kërcënim RF-EMF në përgjithësi-dhe 5G bandwidths në veçanti-pozojnë shëndetin tonë.

Për ata prej nesh që jetojnë në zona me popullsi të dendur, nuk ka shpëtim nga valët e shumta të radios që zhyten nëpër ajër përreth nesh.

Për të zvogëluar ekspozimin tonë ndaj RF-EMF, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) sugjeron shkurtimin e sa kohë kemi shpenzuar në celularët tanë, si dhe duke përdorur modalitetin e altoparlantëve ose një pajisje pa duar për të Krijoni më shumë distancë midis pajisjeve tona dhe kokat tona.

Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) rekomandon të kufizoni kohën që fëmijët dhe adoleshentët të shpenzojnë në pajisjet e lëvizshme.

Studime afatgjata që hetojnë efektet e ekspozimit ndaj rrjeteve dixhitale janë në vazhdim. Një nga këto është studimi i kozmosit, i cili filloi në vitin 2007 me qëllim të ndjekjes së të paktën 290,000 njerëzve në gjashtë vendet evropiane për 20-30 vjet për të vlerësuar përdorimin e tyre të telefonit celular dhe rezultatet e shëndetit.

Vetëm koha do të tregojë se çfarë tregojnë rezultatet e kësaj dhe studimeve të tjera.

  • Shëndeti i burrave
  • Shëndeti Publik
  • Kanceri/Onkologjia
  • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve